torstai 22. huhtikuuta 2010
Koulun lakkauttaminen vielä valtuustoon
On hyvä, että asia tulee myös suuremman keskustelun alle. Alueellinen tasa-arvo ei Espoossa toteudy kun Keski-Espoon alueella ovat 8-luokkalaiset jääneet ilman lääkärintarkastusta ja joutuvat sitten hankkimaan lääkärintodistuksen mopokorttia varten yksityiseltä lääkäriasemalta.
torstai 8. huhtikuuta 2010
Koulujen lakkauttaminen lyhytnäköistä
Tätä mieltä on ainankin tutkija Outi Autti Oulun yliopistosta YLEn uutisen mukaan.
Koulut ovat kuitenkin alueellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia keskuksia. Tällaista keskustelua koululakkautusten ympärillä ei käydä vielä missään, huomauttaa Outi Autti.
maanantai 5. huhtikuuta 2010
Oikaisuvaatimus
Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta
PÖYTÄKIRJA 4 / 2010, 4 / 4 § / asia nro. 840 / 400 / 2010
Lautakunta on 18.3.2010 päättänyt Keski-Espoon koulun vuosiluokkien 7-9 opetuksen siirtämisestä muihin alueen kouluihin.
Vaadin tehdyn päätöksen hylkäämistä kokonaisuudessaan perusteltuna yhdellä tai useammalla seuraavista syistä, jotka liittyvät sekä asian käsittelyyn että sen sisältöön.
Perusteluina esitän:
- Päätöstä 840 / 400 / 2010 tehtäessä ei ole noudatettu Hallintolain määräyksiä.
- Asiaa ei ole riittävästi valmisteltu (31 §)
- Asianomaisia vanhempia sekä koulun henkilökuntaa ei ole kuultu riittävästi eikä heille ole annettu riittävästi tietoa ja valmisteluaikaa vastauksen laatimiseksi (33, 34 §). Esimerkiksi Keski-Espoon koulun johtokunta joutui antamaan lausuntonsa lyhyellä varoitusajalla: tässä vaiheessa kaikki olennaisesti lausuntoon vaikuttava tieto ei ollut vielä saatavissa. Myöskään vanhempien kuulemistilaisuuksien järjestämistä päivän varoitusajalla ei voida pitää riittävänä kuulemisena.
- kokonaisuutenaan riittävää vaikuttamismahdollisuutta ei ole varattu (41 §)
- Päätös 840 / 400 / 2010 lopettaa liikuntapainotus ja kuvaamataidon painotus Keski-Espoon koulussa on vastoin Suomenkielisen opetuslautakunnan 23.9.2008 tekemää päätöstä painotetun opetuksen kouluverkon valmistelun periaatteista ja aikataulusta. Päätöksen tekeminen vastoin aikaisemmin hyväksyttyä periaatetta vaatisi myös periaatepäätöksen uudelleen avaamisen.
- Päätös 840 / 400 / 2010 estää Suomenkielisen opetuslautakunnan 22.10.2009 käsittelemän ehdotuksen kaksikielisen (englanti-suomi) yläkouluopetuksen perustamisesta Saarnilaakson kouluun.
- Päätös 840 / 400 / 2010 on perusteluiltaan vastoin Valtuuston 14.12.2009 hyväksymää periaatteita palveluverkon järjestämisestä.
- Valtuuston 14.12.2009 hyväksymää toivetta ”Valtuusto toivoo että palveluverkkojen uudistamista valmistellaan toimialoilla ja lautakunnissa avoimessa vuorovaikutuksessa sekä henkilöstön että asiakkaiden ja asukkaiden kanssa.” vastaan on tässä päätöksessä 840 / 300 / 2010 rikottu.
- Tehty päätös nostaa Espoon kaupungin tilakustannuksia eikä edistä niitä vastoin kaupunginvaltuuston 14.12.2009 hyväksymää periaatetta ”Palveluverkkoa suunniteltaessa lähtökohtana pidetään kaupungin tarkastelua kokonaisuutena ”.
- Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta on 28.1.2010 hyväksynyt periaatteet suomenkielisen opetuksen palveluverkon kehittämiseksi. Tehty päätös 840 / 400 / 2010 ei ole tässä hyväksyttyjen periaatteiden mukainen. Lisäksi päätöstä tehtäessä ei ole katsottu kouluverkkoa kokonaisuutenaan.
- Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan 28.1.2010 hyväksymissä periaatteissa suomenkielisen varhaiskasvatuksen palveluverkon kehittämiseksi esitetään kokonaisperuskorjausten aikataulun laatimista ja väistötilojen järjestämistä. Tämä asia olisi ollut syytä käsitellä ennen Keski-Espoon yläkoulun lakkauttamista.
- Keski-Espoon koulussa on onnistuneesti toimittu maahanmuuttajataustaisten oppilaiden integroimiseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Esimerkkinä tästä on oppilaiden hyvä sijoittuminen toisen asteen opintoihin. Yksi merkittävä seikka tässä on ollut koulun toimiminen yhtenäiskouluna, mikä estää nivelvaiheissa tapahtuvat syrjäytymiset. Päätös 840 / 400 / 2010 on siten vastoin kaupunginvaltuuston 14.12.2009 hyväksymää periaatetta ”Huolehditaan kaikkein vaikeimmista lähtökohdista tulleiden maahanmuuttajien riittävistä kotouttamispalveluista. ”
Päätös on siis toteutettu vastoin lakia, kaupunginvaltuuston hyväksymiä periaatteita sekä lautakunnan omia periaatepäätöksiä.
Kunnioittavasti
Markus Peuhkuri
torstai 1. huhtikuuta 2010
Oikaisuvaatimuksia
Lisäksi on vedottu opetusministeriin sen selvittämiksi, onko päätöksessä loukattu kansalaisten oikeuksia. Erityisesti päätöksessä kummastuttaa, että päätöstä ei mitenkään ole perusteltu.
maanantai 29. maaliskuuta 2010
Kaupunginhallitus ei ottanut asiaa käsiteltäväksi
Kaupunginhallitus päätti äänin 9-6 pitää voimassa suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen, joka koskee Keski-Espoon yläkoulun lakkauttamista.
Edelleenkään ei ole mitään selvyyttä siitä, mikä järki tässä on taustalla.
Kaupunginhallitukseen vedottu
Odotetaan illan kokousta, toivotaan parasta.
tiistai 23. maaliskuuta 2010
Opetusministeriö rahoittaa ryhmäkokojen pienentämistä, mitä Espoo tekee
Raha näemmä kelpaa, mutta sitä ei haluta käyttää ainankaan siihen tarkoitukseen.
Opetusministeriö on myöntänyt Espoon kaupungille opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 44 § 1 momentin mukaisesti valtion erityisavustusta perusopetuksen opetusryhmäkoon pienentämiseen 1 407 000 euroa sekä perusopetuksen laatukriteereiden käyttöönottamiseksi150 000 euroa.
(Espoon kaupunginhallitus 22.3.2010).
lauantai 20. maaliskuuta 2010
HS:n 20.3.2010 julkaisema mielipidekirjoitus
Avoimutta espoolaisittain
Helsingin leikkauslistoja julkisuudessa puitaessa Espoon kaupunginjohtaja oli HS:n haastattelussa 15.12.2009 ilmoitanut Espoon toimivan toisella tavalla: "Meillä tämä asia hoidetaan toisin. Avoimesti ja oikeasti joustavasti." Tasan kolme kuukautta myöhemmin oppilailla oli kaksi päivää aikaa palauttaa uusi valintatoive lähikoulustaan, päivää ennen kun asiasta päätettiin.
Suomenkielinen varhaiskavatus- ja opetuslautakunta puheenjohtajansa Marika Niemen luotsaamana toimii todellakin avoimesti ja oikeasti joustavasti. Keski-Espoon koululaiset vanhempineen ja opettajat saavat lukea juuri ennen hiihtolomaa päätöksen yläkoulun lakkauttamisesta tästä lehdestä ilman että ovat edes kuulleet huhuja koko hankkeesta. Perusteluja tivatessa on selvinnyt, että kaiken taustalla on väärin ajoitettu koulurakentaminen ja sitä kautta muutaman vuoden ajan ylikapasiteetti yläkouluissa. Muutaman vuoden päästä todennäköisesti joudutaan perustamaan uusi yläkoulu.
Lautakunta on tehnyt säästöjen paniikkiratkaisun. Säästöjä haetaan lakkautamalla koulu, jossa maahanmuuttajien osuus on suuri ja vanhempien aktiivisuus siten pienempi? Koulu, joka on espoolaista keskitasoa, kehittynyt positiiviseen suuntaan ja jonka oppilaat jatkavat opiskelua peruskoulun jälkeen. Ikävä vain, että tässä ratkaisussa koulutoimenkin säästöt jäävät korkeintaan muutamiin kymppitonneihin ja on suuri riski siitä, että säästöjen sijasta kaupungin rahalaarin pohjaan tulee ammottava reikä.
Eläköön uusi askel espoolaisessa asukasdementiassa!
Markus Peuhkuri
Keski-Espoon ja Hösmärinpuiston koulujen johtokunnan puheenjohtaja
http://keski-espoo.blogspot.com
torstai 18. maaliskuuta 2010
Opetuslautakunta on tehnyt päätöksen
Mutta asia ei vielä ole lopullisesti päätetty. Nyt täytyy vedota kaupunginhallitukseen, että se käyttäisi otto-oikeuttaan päätökseen.
tiistai 16. maaliskuuta 2010
Vetoomus Keski-Espoon yläkoulun puolesta
Kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen
Hyvä kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen
Olette varmaan tietoinen Keski-Espoon yläkoulua uhkaavasta pikaisesta ja selvästi suunnittelemattomasta lakkauttamisesta. Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta nosti asian yllättäen esille kokouksessaan 18.2.10 poiketen siten virkamiesten tekemästä esityksestä. Tällä tavalla tullut esitys ilman valmistelua ei voi olla edes säästömielessä perusteltu, koska kokonaisvaikutuksia ei tässä aikataulussa ole millään pystytty selvittämään.
Voidaanko yhtenäinen peruskoulu supistaa alakouluksi tällaisella menettelyllä? Eilen 15.3.2010 oli opettajien käsketty jakaa 6-luokkalaisille laput, joissa on pitänyt valita jo aiemmin valitun tilalle joku toinen lähikoulu, minne aikoo mennä 7. luokalle. Laput pitää palauttaa ke 17.3 mennessä. Tämä kuvastaa hyvin koko prosessin luonnetta. Kokous on vasta to 18.3 ja laput pitää palauttaa etukäteen. 6-luokkalaiset ovat olleet todella hämmentyneitä ja ahdistuneita. Miten toteutuu oppilaiden oikeusturva?
Helsingin kaupunginjohtajan lakkautuslistaa koskevassa Helsingin Sanomien kirjoituksessa 15.12.09 te vakuutitte, että Espoossa ei tehdä lakkautuslistoja "Meillä tämä asia hoidetaan toisin. Avoimesti ja oikeasti joustavasti." Toivomme, että te, hyvä kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen, teette voitavanne, jotta kansalaiset voivat luottaa heitä koskevien asioiden oikeudenmukaiseen ja avoimeen käsittelyyn.
Kunnioittavasti
Keski-Espoon koulun oppilaiden ja vanhempien puolesta
Susanna Meskus | Erkki Väisänen |
johtokunnan jäsen ja vanhempi | oppilaan vanhempi |
maanantai 15. maaliskuuta 2010
Mikä kiire asialla
sunnuntai 14. maaliskuuta 2010
Päätösehdotuksen perusteluiden kommennteja
Executive summary: Ei ole
järkeä.
Tiivistelmä päätösesityksestä
- Tilojen käytön tehostaminen onnistuu ilman yläkoulun lakkauttamista.
- Todellisia säästöjä ei ole odotettavissa.
- Esitykseen sisältyy riskejä, joita voivat muodostua tulevina
vuosina kalliiksi. - Alunperin esitetyt tavoitteet koulun vetovoimaisuuden
lisäämiseksi eivät toteudu esitetyssä ratkaisuussa. - Ehdotus, sen lisäksi että ei ole järkevä, on käsitelty aivan
liian nopeassa aikataulussa.
Järkevä päätös olisi antaa koulun jatkaa nykyisellään ja hyödyntää
vanhan kirjaston tiloja, mikäli päivähoito tarvitsee lisää tiloja
alueella.
Päätösesitys ja kommentit
Kommentteja suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan
18.03.2010 Asianro 840 / 400 / 2010:
Keski-Espoon koulun vuosiluokkien 7-9 opetuksen siirtäminen muihin
alueen kouluihin. Selkeyden vuoksi esityksen tekstiä on karsittu
vain oleellisiin osiin. Valitettavasti oheismateriaalia ei ole
julkisesti saatavilla, joten siihen viitatessa joudutaan turvautumaan
päätösesityksen tulkintoihin.
Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta on kokouksessaan
18.2.2010 antanut suomenkielisen opetuksen tulosyksikölle
valmistelukehotuksen Keski-Espoon koulun vuosiluokkien 7-9
siirtämiseksi alueen muihin kouluihin hallitusti syksystä 2010
alkaen. Koulun vajaakäytössä olevia tiloja halutaan tehostaa
kehittämällä koulusta vetovoimainen monitoimikoulu. Lautakunnalle
esitetään, että Keski-Espoon koulun vuosiluokkien 7-9 -opetus
siirretään alueen muihin kouluihin vaiheittain kesään 2011 mennessä.
Taustaa
Valmistelussa on kuultu Keski-Espoon koulun huoltajia, johtokuntaa
ja opettajia.
Tämä on varsin hurskaasti sanottu. Kiireisestä aikataulusta -
päätös juuri ennen hiihtolomaa, johtokunnan kokous hiihtoloman
jälkeisenä maanantaina ja ensimmäinen vanhempien kuulemistilaisuus
tiistaina. Tässä vaiheessa asia oli valmistelussa, moni asia vielä
täysin auki ja selvittämättä siinä vaiheessa kun olisi pitänyt antaa
vastine ehdotukseen.
Kaikkia oleellisia perusteluina esitettyjä laskelmia ei ole
esitetty edes tässä päätösesityksessä. Miten on mahdollista
osallistua keskusteluun kun faktoja keskusteluun ei ole saatavissa?
Keski-Espoon koulun tilojen käyttö
Keski-Espoon koulu toimii yhtenäisen perusopetuksen
kouluna. Koulussa on kuvataide- ja liikuntapainotus. Koulussa on
myös ryhmämuotoista yksityisopetusta ja koulu vastaa Espoossa
yksityisopetuksen valvonnasta. Koulussa on kaksi luokkamuotoista
erityisopetuksen ryhmää.
Liikuntapainotus on aloitettu vuonna 2008, eli on juuri päässyt
liikkeelle. Nyt tähän käytetyt resussit ollaan valmiita heittämään
roskiin. Eikö ollut tarkoutus säästää, eikä tuhlata?
Keski-Espoon koulu toimi
syyslukukaudella 2009 yhtenä Kuitinmäen koulun peruskorjauksen
aikaisena väistötilana, jolloin koulussa oli lisäksi 108 Kuitinmäen
koulun oppilasta. Näitä järjestelyjä pohdittaessa arvioitiin, että
kouluun sopisi ryhminä laskettuna neljä lisäryhmää.
Tämä siis siinä vaiheessa kun kaikki mahdolliset tilat on otettu
opetuskäyttöön, mukaanlukein aulatiloihin rakennetut uudet
tilat. Pienet opetusryhmät on koulun kehittämisessä tehty valinta,
jolla pystytään turvaamaan hyvät oppimistulokset. Ei ole mitään
järkeä verrata 70-luvun oppilasmitoitusta nykyisiin
oppimisvaatimuksiin.
Keski-Espoon alueella sijaitsevan Kirkkojärven yhtenäinen peruskoulu
sai rakentamiseensa valtionosuutta (noin 3 miljoonaa
euroa). Rakentaminen tuli aloittaa viimeistään vuonna
2009. Kirkkojärven koulu lisää muutamaksi vuodeksi yläkoulupaikkoja
alueella. Mikäli vuosiluokkien 7.-9. opetus Keski-Espoon koulussa
lakkaa, jää kouluun yhteensä noin 250 oppilasta esiopetukseen ja
vuosiluokkien 1-6 opetukseen.
Tämä on siis varsinainen syy yläkoulun lopettamiseen. Aikanaan on
arvioitu väärin yläkoulun oppilasmäärien kasvu alueella ja tämän
perusteella tehty suunnitelma uuden koulun rakentamisesta. Järkevää
olisi siis ollut siirtää Kirkkojärven koulun rakentamisesta, mutta
koska valtion avustus oli aikaan sidottu, rakentaminen piti aloittaa
viime vuonna. Koulu valmistuu siis muutaman vuoden liian aikaisin,
toisealta rakentamisajankohta on arvattavasti hyvä tässä
suhdannetilanteessa.
Kirkkojärven koulun ylimääräiset tilat toimivat tulevana
lukukautena Omnian tiloina, jotta vastaavasti Omnian Soukan tiloja
voidaan käyttää peruskoulun tiloina eikä näiden lasten tarvitse
matkustaa toiselle puolelle Espoota. Kirkkojärven koulun tiloille
voidaan näiksi muutamaksi vuodeksi varmaan keksiä muutakin käyttöä,
vaikka sitten virkamiesten työhuoneina valtuustotalon laajennusta
odotellessa.
Keski-Espoon koulun lähialueilla on vajetta päivähoitopaikoista ja
alueella on tällä hetkellä jouduttu sijoittamaan
poikkeusjärjestelyin 32 lasta olemassa oleviin
päiväkoteihin.
Tämänkään ei pitäisi olla yllätys kenellekään ympäristöä
seuranneelle. Alueelle on rakennettu paljon lapsiperheille sopivia
asuntoja eikä pidä hämmästyä siitä, että niihin sitten muuttaa
lapsiperheitä, joiden lapset tarvitsevat päivähoitoa. Voisikohan
teknisestä toimistosta laittaa rakennuslupien perusteella muutaman
kerran vuodessa viestiä opetustoimeen että tälle ja tälle
alueelle rakenetaan näin paljon asuntoja että nämä asiat eivät
tulisi yllätyksenä.
Voisi toivoa, että tämä sujuu jatkossa paremmin kun riittää
päiväkotien ja koulujen tarpeesta kertominen yhdelle toimialalle kun
molemmat ovat saman katon alla.
Suomenkielisen varhaiskasvatuksen on mahdollista sijoittaa kouluun
aluksi 2, myöhemmin neljä yli kolmevuotiaiden lasten
päiväkotiryhmää, yhteensä noin 80 - 87 lasta. Päiväkoti voisi toimia
osana lähellä sijaitsevaa Suvelan päiväkotia.
Käytännössä tämä tarkoittaisi ns. uuden osan (sekin yli 9 vuotta
vanha) muuttamista päiväkotikäyttöön. Nämä uudet tilat, jotka
sopivat hyvin esiopetuksen ja alaluokkien käyttöön, vaativat
muutoksia soveltuvakseen päiväkotikäyttöön. Esiopetuksen ja
alaluokkien ryhmät taas vastaavasti joutuvat siirtymään huonompiin
tiloihin pois alta.
Tämän lisäksi piha-alueita joudutaan uudistamaan kolmivuotiaille
sopivaksi. Sekään ei ole mitään halpaa lystiä ja heikentää
alakoululaisten piha-aluetta.
Keski-Espoon koulun yhteydessä olleen kirjaston siirryttyä uuden
kauppakeskus Entressen tiloihin, vapautuneet tilat on muutettu
nuorisotiloiksi.
Jälleen yksi peruste sille, että yläkoulua ei pidä
lopettaa. On hyvä, että nuorisotilat ovat koulun tilojen vieressä,
jolloin ne ovat tutuja nuorille: parempi että nuoret viihtyvät
nuorisotilassa kuin että notkuisivat ties missä.
Arviointituloksia Keski-Espoon koulun toiminnasta
Oppilas- huoltaja- ja henkilökuntakyselyjen mukaan Keski-Espoon
koulun toiminta on espoolaista keskitasoa ja kehitys on viime
vuosina ollut positiivista. Monikulttuurisella alueella
huoltajapalautteissa on arvioitu hyväksi kodin ja koulun välistä
yhteistyötä. Kyselyjen tulokset ovat oheismateriaalina.
Koulun henkilökunta on tehnyt runsaasti töitä ja saanut aikaan
tuloksia. On väärin tuhota tämä hyvä kehitys, etenkin jos koulun
lopettamisen perusteena käytetään täysin ulkopuolisten huhupuheisiin
perusteena näkemustä koulusta.
Perusopetuksen päättötodistuksen saaneista oppilaista (55) on vuonna
2008 sijoittunut 23 lukioon ja 32 ammatilliseen
koulutukseen. Elokuussa 2009 peruskoulun 9. luokan päättäneistä 59
oppilaasta 24 lukioon, 31 ammatilliseen koulutukseen, 2
lisäopetukseen ja kahdella ei tuolloin ollut vielä
opiskelupaikkaa. Luvut ovat olleet vuosittain samansuuntaisia,
hieman vaihdellen.
Tämä on yksi tärkeä argumentti koulun puolesta. Peruskoulun jälkeen
on tärkeää, että opiskelijat löytävät itselleen opiskelupaikan. Yllä
oleva tulos on hyvä, huomioiden että koulun oppilaissa on joukko
oppilaita, joilla on oppimiseen liittyviä ongelmia. Toisealta
koulusta jatketaan myös Suomen parhaimpiin lukioihin, joten koulu
tarjoaa hyvän oppimisympäristön kaiken tasoisille oppilaille. Eikö
tälläinen ole hyvä koulu?
Keski-Espoon koulun vuosiluokkien 7.-9. lakkauttamisen vaikutus
Suomenkielisen opetuksen kouluverkkoon
Keski-Espoon oppilasalueen kouluissa on yläkouluopiskeluun
soveltuvia tiloja riittävästi 2010-luvun puoliväliin saakka. Tästä
näkökulmasta Keski-Espoon yläkoulun lakkauttaminen on
mahdollista. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että suunnitelmia
kaksikielisen opetuksen aloittamisesta vuosiluokille 7-9
Saarnilaakson koulussa ei toteuteta. Väestöennusteen mukaan
yläkouluikäisten määrä kasvaa 2010-luvun puolivälin jälkeen niin,
että väestöennusteen toteutuessa yläkouluopetukseen
soveltuvaa koulutilaa tarvitaan lisää.
Keski-Espoon yläkoulun lopettamisella siis tilapäisesti täsmätään
yläkoululaisten määrä tämänhetkiseen tarpeeseen. Ilman uhrauksia
muilta kouluilta tämä ei onnistu, vaan Saarnilaakson koulun
kehittäminen siirtyy hämärään tulevaisuuteen.
Päätösehdotuksessa ei ole mitään mainintaa sen vaikutuksesta
ryhmäkokoihin. On siis syytä olettaa tämän piilotetun tiedon olevan
ehdotuksen kannalta kielteistä. Keski-Espoon koulun pienet
opetusryhmät ovat hyvin auttaneet oppimisrauhan säilymisessä ja
hyvissä oppimustuloksissa haastavalla oppilaisaineksella
kuten polittisesti korrekti eufenismi kuuluu.
Väestöennusteiden mukaan siis muutaman vuoden päästä tarvitaan
lisää yläkoulukapasiteettia. Tehdäänkö se kasvattamalla ryhmäkokoja
tai laajentamalla muita kouluja? Perustamalla uusi koulu? Vai
olisiko kenties järkevin ratkaisu säilyttää kouluverkko
nykyisellään vaikka se jonkun vuoden ajan onkin vajaalla
käytöllä?
Koulu on paljon muutakin kuin vain seinät: se on oppilaat,
opettajat, koulun muu henkilökunta ja vanhemmat. Kouluyhteisön
rakentuminen ei ole asia joka tapahtuu hallinnollisella päätöksellä
yön yli vaan on monivuotinen prosessi. Keski-Espoon yhtenäiskoulu
tarjoaa hyvän koulupolun esikoulusta alkaen: tämä on jo olemassa,
sitä ei tarvitse enää luoda tyhjästä.
Sosiaalinen selvitys
Oppilashuollon toimijat ovat laatineet sosiaalisen selvityksen
siirron oppilashuollollisista vaikutuksista. Alueella on paljon
tukea tarvitsevia perheitä ja lausunnon mukaan erityisesti nopealla
siirrolla olisi merkittäviä haittavaikutuksia.
Mitkä ovat tuen kustannukset verrattuna alla oleviin säästöihin?
Kuten yleensä, yhteiskunnan "säästöistä" kärsivät eniten
ne, joiden tilanne on muutenkin huonoin. Oikeastaan en ole
huolissani omien lapsieni koulunkäynnistä, he tulevat kyllä
selviämään. Vanhimmalla on kohta yhdeksän vuotta tätä koulua takana
ja pääsee jatkamaan haluamassaan lukiossa hyvin suurella
todennäköisyydellä.
Keski-Espoon yläkoulun lakkauttamisen kustannusvaikutukset
Yläkoulujen määrän pienentäminen vähentää näitä kiinteitä
kustannuksia. Arvioitu säästö on noin 150 000 euroa
lukuvuodessa. Koska siirrosta aiheutuu kertaluonteisia kustannuksia,
voidaan arvioida, että tämän suuruinen säästö saavutetaan vasta
lukuvuodesta 2011-2012 alkaen.
Onko tuo todellinen säästö vai oletetaanko, että yläkoulu on täysin
erillinen kokonaisuus? Todellisuudesshan ylä- ja alakoulu käyttävät
yhteisiä resusseja, joten todellinen säästö jää pienemmäksi kuin
mitä laskennallinen arvioitu säästö on.
Varhaiskasvatuksen tulosyksiköllä on Keski-Espoon koulun
lähialueilla useita pieniä päivähoitoyksiköitä. Näiden yksiköiden
toiminta voidaan osittain siirtää Keski-Espoon koulun tiloihin. Tämä
säästää kiinteistömenoja. Saatavien säästöjen arvio tuodaan
lautakunnan kokoukseen.
Todellisista säästöistä ei siis ole mitään laskemia keskustelun
pohjaksi. Kiinteistömenojen säästökin on luultavasti vähäistä
huomioiden Keski-Espoon koulun rakennuksien ja ympäristön
muutostarpeet.
Jalavapuiston koulun yhteydessä toimivista siirtokoulutiloista on
suunniteltu luovuttavan kesään 2011 mennessä ja kuudensien luokkien
oppilaat oli tarkoitus siirtää Saarnilaakson koulun tiloihin
seuraavien kolmen lukuvuoden ajaksi. Mikäli Keski-Espoon koulun
vuosiluokkien 7.-9. opetus lakkautetaan, tarvitaan Saarnilaakson
koulun kaikki tilat yläkouluopetukseen. Tällöin vaihtoehtoina on
joko siirtää Jalavapuiston koulun kuudennet luokat lukuvuosiksi
2011-2014 Keski-Espoon tai Kirkkojärven kouluun tai vaihtoehtoisesti
pyrkiä jatkamaan siirtokelpoisten koulutilojen vuokrasopimusta, mikä
aiheuttaa noin 89 000 euron vuotuiset lisäkustannukset, yhteensä 178
000 -267 000 euroa riippuen Jalavapuiston koulun kaksikielisen
opetuksen oppilaaksiottoa koskevista ratkaisuista.
Jälleen aikaisemmat hyvät suunnitelmat kariutuvat tämän esityksen
alta. Jalavapuiston koulun oppilaat olisivat päässeet pysyviin
koulutiloihin parakeista suunnitelman mukaan. Ei voitane puhua
lähikoulusta, jos ehdotetaan Jalavapuiston oppilaille koulutiloja
kahden kilometrin päästä Kirkkojärveltä. Vaihtoehtoisesti
maksettaisiin parakkien vuokraa: samalla rahalla saadaan siis
huonompi palvelu.
Henkilöstön työllistyminen
Keski-Espoon yläkoulussa on tällä hetkellä 16 opettajaa viroissa,
kaksi toistaiseksi otettua tuntiopettajaa ja yksi
tuntiopettaja. Heistä neljällä on tunteja sekä ylä- että alakoulun
luokilla.
Opettajien ja muun henkilöstön määrä riippuu pääsääntöisesti
opetusryhmien määrästä, ja tältä kannalta tarkasteltuna kustannukset
eivät suuresti muutu. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu Keski-Espoon
koulu pienentyminen, jolloin opetuksen järjestäminen tehokkaasti on
vaikeampaa. Tähän asti koulun henkilöstöä on voitu käyttää
joustavasti turvaamaan pienet opetusryhmät.
Koulun hyvän toiminnan kannalta on eduksi, että opettajat ovat
ainankin osin tuttuja oppilaille siirryttäessä alakoulusta
yläkouluun. Myös se, että opettajat tuntevat oppilaat useamman
vuoden ajalta luo turvallisuutta oppilaiden koulunkäyntiin. Ylä- ja
alakoulussa opettavat opettajat tuovat jatkuvuutta koulupolkuun.
Ammattijärjestöt haluavat, että asiasta pidetään
YT-neuvottelut. Tämä materiaali tuodaan kokouksen jälkeen
lautakunnan kokoukseen.
Oliko tässä kiire? Miksi tällekään asialle ei varattu aikaa
ennakolta?
Kuulemistilaisuudet ja lausunnot
Keski-Espoon koulujen huoltajille on pidetty kaksi
kuulemistilaisuutta asiasta 2.3.2010 ja 10.3.2010. Huoltajat
vastustavat siirtosuunnitelmia yleisesti ja erityisesti siirtämistä
huoltajien näkökulmasta kaukana sijaitseviin Espoon yhteislyseon ja
Järvenperän kouluihin. Muistiot kuulemistilaisuuksissa esille
tulleista asioista on oheismateriaalina.
Ensimmäinen kuulemistilaisuus järjestettiin siis hiihtoloman
jälkeisenä tiistaina, tieto siitä saatiin maanantaina. Tällöin vielä
lähes kaikki suunnitelmat olivat auki eikä mitään taustamateriaalia
ollut käytettävissä. Tunnelma tuossa tilaisuudessa oli erittäin
kiivas, eikä mikään ihme: miten voidaan esittää jotain, jos ei
mitään faktoja ole. Lopettamisen perusteluna tilaisuudessa ollut
Marika Niemi esitti koulun huonoa mainetta ja huomatessaan että tämä
ei saanut kannatusta niin alkoi puhua säästöistä.
Toinen kuulemistilaisuuden ajankohta varmistui myös hyvin myöhään,
eikä esimerkiksi minulla ollut mahdollisuutta osallistua siihen
työmatkan takia. Mikäli asiaa olisi valmisteltu kohtuullisessa
aikataulussa, niin työvuorojen ja -matkojen järjestely olisi
onnistunut. Tässä tilaisuudessa esitettiin maltillisempi
suunnitelma koulun lopettamiseksi, tarkoituksena ilmeisesti
lieventää nykyisten yläkoululaisten vanhempien kritiikkiä.
Keski-Espoon koulun henkilökuntaa vastustaa
siirtosuunnitelmia. Henkilökunnan lausunto on oheismateriaalina.
Keski-Espoon koulun oppilaskunta vastustaa
siirtosuunnitelmia. Oppilaskunnan lausunto on oheismateriaalina.
Keski-Espoon ja Hösmärinpuiston koulujen yhteinen johtokunta
vastustaa siirtosuunnitelmia. Johtokunnan lausunto on
oheismateriaalina.
Johtokunta piti kokouksen heti maanantaina hiihtoloman
jälkeen. Tällöin asiat olivat vielä enemmän levällään kuin
vanhempien kuulemistilaisuudessa. On erittäin vaikea laatia
lausuntoa ilman tietoa kaikista asioista, jotka asiaan
vaikuttavat.
Vaihtoehdot yläkoulun oppilaiden siirtämisessä oppilaakiottoalueen muihin kouluihin
2) Ne Keski-Espoon koulun 6. luokan oppilaat, joita ei ole valittu
tai jotka eivät ole hakeneet, 7. luokalle painotettuun opetukseen
huomioidaan 7. luokkien oppilaaksiotossa tasavertaisesti samalla
tavalla kuin muiden alueen alakoulujen 6. luokkien
oppilaat. Lukuvuoden 2010-2011 oppilaspaikoista lautakunta
päättää erikseen.
Yllä olevaa teksitä ei meikeläisen koulutus riitä
ymmärtämään. Ongelmahan nykyisten 6.-luokkalaisten suhteen on se,
että moni heistä olisi mahdollisesti halunnut hakea johonkin
painotettuun kouluun, jos olisivat tienneet että eivät voi jatkaa
nykyisessä koulussa. Heidän oikeusturvaansa on siis loukattu.
7) Lautakunta kehottaa suomenkielisen opetuksen tulosyksikköä
suuntaamaan Keski-Espoon koulun oppilaille ja henkilökunnalle
tässä muutostilanteessa tarpeelliset tukitoimet siirrosta
aiheutuvien haittavaikutusten minimoimiseksi ja hyvän
henkilöstöpolitiikan toteuttamiseksi.
Ja mitäköhän tämäkin sitten tulee maksamaan? Veronmaksajana toivon,
että keskityttäisiin vain nykyisten ongelmien hoitoon eikä luotaisi
uusia kalliita ongelmia.
Lisäksi Suomenkielisen opetuksen tulosyksikön tulisi valmistella
lautakunnalle päätöksestä aiheutuvat muutokset koskien koulujen
kieliohjelmaa ja painotetun opetuksen kouluverkkoa niin, että
muutokset voidaan huomioida lukuvuoden 2011-2012 oppilaaksiotossa.
Esimerkiksi A2-kielen kohtalo Keski-Espoon koulussa on avoin. Nyt
siitä on huolehtinut yläkoulun opettajat. Jos koulussa ei ole
yläkoulua eikä mahdollisuutta A2-kieleen, ei se koulun vetovoimaa
paranna.
Yhteenveto suomenkielisen opetustoimen johtajan mukaan:
Kuulemisten mukaan alueen huoltajat, oppilaat ja koulun
johto- ja henkilökunta vastustavat 7-9 -luokan oppilaiden
siirtymistä muihin alueen kouluihin. Myös oppilashuollon lausunto
tukee yhtenäisen perusopetuksen koulun säilyttämistä alueen
sosiaalinen tausta huomioiden. Yläkoulun oppilaiden siirtyminen
toisiin alueen kouluihin toisi vuositasolla arvioiden 150 000 euron
säästöt. Tällöin säästöjä ei saataisi Jalavapuiston siirtokelpoisten
tilojen poistamisesta, jotka ovat vuositasolla 89 000 euroa.
Eli suoraan: mitään säästöjä tästä ei tule.
Lautakunnan toiveena oli, että Keski-Espoon koulun tiloihin voidaan
toteuttaa monipuolinen alueen palvelukeskus. Varhaiskasvatuksen
tilatarve (max 4 tilaa) ja nuorisotoimen tilat voidaan toteuttaa
Keski-Espoon koulun nykyiseen yhtenäisen perusopetuksen kouluun
kirjaston siirryttyä Entressen uuteen kauppakeskukseen. Tilojen
yhteiskäytöllä saadaan koulusta monipuolinen palvelukeskus ilman,
että 7-9-luokkalaiset siirretään alueen muihin
kouluihin. Keski-Espoon alueella olisi tässä mallissa viisi vuotta
ylimääräistä yläkoulutilaa, mutta tilastojen mukaan tilat täyttyvät
vuosikymmenen puoliväliin mennessä.
Tilantarve siis järjestyy ilman koululaisten siirtoja. Miksi tätä
vaihtoehtoa ei tarjottu heti ensimmäisenä vaan lähdettiin pilaamaan
koulun oppilaiden, vanhempien ja henkilökunnan hiihtoloma?
Ehdotus
Ehdotus on nyt suunnilleen niin hyvä, kuin mitä lautakunnan
valmistelukehoituksen perusteella on mahdollista laatia. Toki
siinäkin on puutteita kuten:
3) Keski-Espoon koulun nykyiset 7. luokan oppilaat käyvät 8. luokan
lukuvuonna 2010-2011 Keski-Espoon koulussa ja 9. luokan
lukuvuonna 2011-2012 Kirkkojärven koulussa. Kirkkojärven koulu
järjestää näille oppilaille liikuntapainotteisen opetuksen
9. luokan ajan sekä A-ruotsin opiskelun niille oppilaille jotka
ovat sen valinneet.
Koulun viimeinen luokka on erittäin kriittinen: se vaikuttaa paljon
siihen, jatkaako opiskelua, saako hän ammatin: onko varaa ottaa
riski siitä, että huoltosuhde huononee pysyvästi lyhytnäköisillä
säästöillä — joita siis oikeasti ei tule.
Yhteenveto
Selvitykset osoittavat, että ehdotettu päätös on
järjetön. Ehdotuksella haettu tilojen toiminnan tehostaminen
saavutetaan ilman koulun lakkauttamista. Muutaman vuoden kestävä
yläkoulun oppilaspaikkojen väljyys voidaan hyödyntää käyttämällä
resusseja kaikkien kolmen yläkoulun kehittämiseen, jotta toiminta
olisi tehokasta siinä vaiheessa kun koulut ovat täynnä.
perjantai 12. maaliskuuta 2010
Lautakunnan 18.3. kokouksen esityslista julkaistu
Päätösehdotus on edellisen kokouksen toimeksiannon mukainen, joten tästä syystä esitetään yläkoulun lakkauttamista. Mikäli perusteluja luetaan kuitenkin tarkemmin, käy selvästi ilmi että ehdotuksen mukainen päätös ei ole järkevä. Keski-Espoon yläkoulun lakkauttaminen häiritsee myös muiden lähikoulujen kehittämistä ja tuottaa suuria kustannuksia väitettyjen "säästöjen" sijasta.
On siis syytä saada päätös pyörrettyä, vaikka siinä nyt yksi pikkupolitikko kärsiikin takaiskun.
torstai 11. maaliskuuta 2010
keskiviikko 10. maaliskuuta 2010
Toisen kuulemistilaisuuden saldoa
Jotain asioita kuulin tilaisuudesta, mutta näitä ei ole varmistettu. Suunnitelma olisi lieventynyt, että ensi vuonna 8 ja 9 luokka ovat edelleen koulussa (7. aloittaa Saarnilaaksossa) mutta sitten seuraavana vuonna 9. luokka joutuu muuttamaan toiseen kouluun, ehkä Kirkkojärvelle jossa tuolloin pitäisi olla tilaa. Mutta yläkoulu lakkaisi joka tapauksessa - se on asia jota vanhempien enemmistö ei käsittääkseni hyväksy.
Herää kysymys, oliko ensimmäinen ehdotus vain hämäystä, jotta tämä "lievä" edotus menisi pienemmällä vastustuksella läpi? Kun ensin roimitaan solkipäällä, niin sitten avokämmen tuntuu jo hellyydeltä.
tiistai 9. maaliskuuta 2010
Uusi kuulemistilaisuus keskiviikkona 10.3. kello 18.00
Tämä on hyvin tiukalla aikataululla. Toivon, että mahdollisimman moni vanhemmista saapuisi paikalle kuulemaan perusteluita, haastamaan ne ja kertomaan oman mielipiteensä. Itse en valitettavasti työmatkan takia pääse paikalle.
Paikalla ovat koko opetuslautakunta, opetustoimenjohtaja Kaisu Toivonen sekä sairaslomalta palannut rehtori. Toivottavasti tällä kertaa saadaan todellisia vastauksia kysymyksiin.
sunnuntai 7. maaliskuuta 2010
Kuinka tehdä oikaisuvaatimus
Malli kirjeestä alla
Vanhempi Oppilaan OIKAISUVAATIMUS Kotipolku 1 A 99 02xx0 ESPOO 6.3.2010 Puh. 09 555-555-555 Espoon kaupunki Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta PÖYTÄKIRJA 3 / 2010, 5 / 5 § / asia nro. 840 / 400 / 2010 Lautakunta on 18.2.2010 päättänyt lukuvuoden 2010-2011 oppilaspaikoista, koskien vuosiluokkia 7-10. Asianumeron 5 §:n kohdalla lautakunta on poikennut Suomenkielisen opetustoimen johtajan ehdotuksesta tehden muutosehdotuksen sekä valmistelukehotuksen, jonka mukaan Keski-Espoon yläkoulun oppilaat siirrettäisiin alueen muihin yläkouluihin syksystä 2010 alkaen. Vaadin tehdyn päätöksen hylkäämistä kokonaisuudessaan ja esitän lautakunnan hyväksyvän Suomenkielisen opetustoimen johtajan esityksen sellaisenaan.
Tämän jälkeen esitetään perustelut, joiden mukaan päätös ei ole joko laillinen (esim. menettelytapaan liittyvä asia) tai tarkoituksenmukainen (eli ei järkevä). Näitä perusteluja ovat koko päätöksen kannalta mm.
- Yhtenäisen peruskoulun romuttaminen, mikä on vastoin nykyäistä pedagogista suosituksia. Yhtenäinen peruskoulu on erityisen tärkeää torjumaan esim. oppimisvaikeuksista johtuvaa syrjäytymistä, koska oppilaan historia ei katkea 6-7 luokan nivelvaiheessa.
- Mahdollisista säästöistä ei ole esitetty laskelmia, pikemminkin on syytä epäillä että vanhan koulurakennuksen muokkaaminen ympäristöksi päiväkotikelpoiseksi on taloudellisesti kannattamatonta verrattuna uuden päiväkodin rakentamiseen, mikäli sellaista tarvitaan.
- Väestöennusteet antavat olettaa, että muutaman vuoden päästä kaikkia alueella olevia yläkoulupaikkoja tarvitaan.
- Asian käsittely on vastoin hyviä kunnallisvaikuttamisen ja yhteistoimintamenettelyjä. On väärin, että oppilaat ja opettajat joutuvat lukemaan päätöksen lehdestä ilman että heitä on kuultu asiassa ollenkaan.
- Kouluun on 2008 perustettu liikuntapainotteinen linja kuvataidepainotuksen lisäksi. Tämän luomiseen on käytetty resusseja, jotka menevät sitten täysin hukkaan.
- Koulu on juuri palannut normaalijärjestykseen luovutettuaan tilojaan Kuitinmäen koulun oppilaiden väistökouluksi. Koulun kehittäminen ei voi olla kärsimättä näistä jatkuvista muutoksista. Tämä ei suinkaan korjaa ongelmia, vaan lisää niitä.
- Perusteluna esitetty koulun huono maine ei vastaa koulun oppilaiden kuvaa omasta koulustaan.
Lisäksi siirtymäaikaan liittyviä perusteita ovat mm.
- Nykyisille 7 ja 8-luokkalaisille pitkistä koulumatkoista tulevat ylimääräinen koulumatka-aika (jopa yli tunti päivässä) sekä kaupungille tulevat matkakustannukset.
- Nykyisten 6-luokkalaisten oikeusturva on vaarantunut koska he ovat tehneet päätöksen missä yläkoulussa haluavat opiskella ennen kuin tästä päätöksestä on ollut mitään tietoa.
- Jopa 10 vuoden aikana (ml. esikouluaika) muodostuneet ystäväsuhteet ja ryhmäytyminen kärsii, mikäli koululaiset sijoitetaan eri kouluihin.
- Liikuntapainotuksen ja A2-kielen tarjoaminen hajasijoitetussa ympäristössä tuottaa suuren määrän ylimääräisiä kustannuksia.
Lopuksi kirje päätetään allekirjoituksella (tärkeä).
Espoossa 8.3.2010 Vanhempi Oppilaan
Kirje tulee toimittaa kirjaamoon perjantaihin 12.3.2010 mennessä (14 päivää pöytäkirjan esille tulosta 26.2.2010).
Tämä on yksi keino vaikuttaa asiaan, joka kannattaa käyttää. Mikäli alkupäinen päätös saadaan pyörrettyä, saadaan koko asian käsittely uudelleen alulle.
Q: Miksi tässä ei ole valmista mallia, johon voi lisätä oman nimensä?
A: Mikäli oikaisuvaatimukset ovat erilaisia, ne joudutaan käsittelemään kukin yksitellen. Jos oikaisuvaatimukset ovat keskenään identtisiä, voidaan ne niputtaa yhdellä keskustelulla.
Nyt on vaikuttamisen paikka !
Lautakunta on mielestäni toiminut vastoin kaikkea hyvää koulutuskasvatusta ja yhteistyömenettelyä ja erityisesti lautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi toimi viestintuojana erittäin harhaanjohtavasti ja epäasiallisesti vanhempain kuulemistilaisuudessa. Mielestäni hän syyllisti Keski-Espoon koululaisia siitä, että 50 oppilasta on hakeutunut huonon maineen vuoksi Kauniaisiin opiskelmaan ja muutoinkin Marika Niemi menetti tilaisuudessa malttinsa täysin; koin, että hän aliarvosti meitä vanhempia, hän jopa totesi yhdelle äideistä, että tämä ei voi olla tietoinen kuka häntä on äänestänyt eikä ole ottanut uurnakohtisia tilastoja asiasta-uskomatonta !!!!
Uskoisin, että Marika Niemi kumppaneineen on ajatellut säästötoimenpiteiden olevan helpointa aloittaa juuri täältä Keski-Espoosta; ei ole paljonkaan vastusta ???
Marika Niemi asustaa itse ymmärtääkseni Latokaskessa ja kaikki muutkin lautakunnan jäsenet asuvat aivan muualla Espoossa.
Kaikki Marika Niemen esiintymisessä mielestäni viestitti sitä, että hän tuli ikäänkuin "soitellen sotaan" ja täysin valmistautumatta; ei ollut mitään esitysmateliaalia edes vaivautunut ottamaan mukaansa. (Tilastoja; säästötoimenpiteitä, joita on tutkittu bussillippujen ja koulun tilojen muuttamisen jälkeen päiväkotikäyttöön ?)
Kysyttäessä valmistelijalta, Juha Nurmelta, jonka esiintyminen myöskin mielestäni oli aliarvoista, suostuisiko hän itse samaan oman lapsensa kohdalla, tuli häneltä selvä vastaus: "en suostuisi". Juha Nurmi ei myöskään pystynyt vastaamaan hänelle esitettyyn kysymykseen, kuinka suuria luokkia tullaan muodostamaan vastaanottavissa kouluissa. Uskoisin, että luokkakoot tulevat olemaan välillä 20-30 eli aivan toista
kuin nykyinen tilannne on.
Ei voi kuin hämmästellä lautakunnan lyhytnäköisyyttä tempoilullaan. Tämänkaltaisilla toimenpiteillä Espoon imagoa julkisuudessa ei kyllä paranneta. Oppilaiden väkisinsiirtäminen etnisen tai kielellisyyden perusteella ei voi olla sallittavaa- olisiko syytä viedä asiaa ylemmäs- jopa opetusministerille asti ?
Satu Suhonen
perjantai 5. maaliskuuta 2010
Mitä voin tehdä vanhempana?
Ensimmäisessä vaiheessa olisi hyvä ottaa yhteyttä joko opetuslautakunnan jäseniin, valtuuston jäseniin tai muihin poliittisiin vaikuttajiin (puoluiden edustajiin) ja kertoa että emme hyväksy yläkoulun lakkauttamista. Yhteydenottoja ei kannata tehdä vihamielisessä sävyssä eikä häiriten, vaan asiallisesti tosiasiat esittäen.
Toinen vaikuttamiskanava on puuttua valitusteitse itse päätökseen tekemällä oikaisuvaatimuksen. Jokaisella Keski-Espoon koululaisen vanhemmalla on oikeus tehdä oikaisuvaatimus tuon 18.2 kokouksen §5 päätökseen. Mikäli lautakunta tekee 18.3. kokouksessaan nykyisen selvityksen mukaisen päätöksen, myös on mahdollista valittaa sekä kaupunginhallitus voi ottaa k.o. päätöksen itselleen käsiteltäväksi.
Tässä vaiheessa on siis tärkeintä, että pideämme asiaa esillä ja ilmoitamme että emme hyväksy tätä päätöstä.
torstai 4. maaliskuuta 2010
Tähän mennessä tapahtunut
Espoon Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta päätti kokouksessaan 18.2.2010 vastoin valmistelijan esitystä "... kehottaa valmistelemaan seuraavaan kokoukseen esityksen Keski-Espoon yläkoulun oppilaiden siirtämisen hallitusti alueen muihin yläkouluihin syksystä 2010 sekä tässä valmistelussa ryhtymään tällaisen päätöksen edellyttämiin toimenpiteisiin."
Tämä päätös oli uutisoitu ennakolta torstain 18.2 ja päätöksenä perjantain Helsingin Sanomissa, vaikka tosiasiallisesti kyse oli vasta valmistelukehoituksesta. Tämä aiheutti suurta huolta koulun oppilaissa, heidän vanhemmissaan sekä koulun henkilökunnassa juuri hiihtolomalle lähdettäessä ja taatusti pilasi tunnelmaa silloin kun piti levätä.
Koulun johtokunta piti kokouksen hiihtoloman jälkeen 1.3, jolloin tehtyä toimeksiantoa ja siirtovaihtoehtoja esitteli kehittämispäällikkö Juha Nurmi opetustoimesta. Kokouksesta soitettiin lautakunnan puheenjohtajalle (Marika Niemi), jota pyydettiin selvittämään päätöksen taustoja. Hänet pyydettiin tiistaina 2.3 pidettyyn vanhempain kuulemistilaisuuteen.
Kuulemistilaisuisuudessa äänitaso nousi hyvinkin korkeaksi, etenkin kun Marika Niemi ei pystynyt perustelemaan yläkoulun lopettamista muuta kuin fraaseilla "minuun on oltu yhteydessä", "on katsottava kokonaisuutta" ja "investoin mielummin opetukseen kuin seiniin". Yhtenä perusteena oli siis säästöjen saaminen, mutta kysyttäessä säästöjen määrää kävi ilmi että mitään laskelmia ei ole tehty koska "emme me lautakuntalaiset tee virkamiesten töitä".
Väestöennusteiden mukaan alueella olevat yläkoulupaikat tulevat muutaman vuoden kuluttua täyteen eli vaikka lähivuosina olisikin väljyyttä, ei se kestä kauaa. Löysää tilaa ei ole myöskään tällä hetkellä, suunnitelman mukaan nykyiset 8. luokkalaiset saisivat seuraavalla lukuvuonna matkata Järvenperään saakka, mikä tarkoittaa vähintään tunnin lisäystä koulumatkaan.
Paljon muitakin epäkohtia on, joita on kirjattu ylös johtokunnan lausuntoon, sekä vanhempien kuulemistilaisuudesta kirjoitettuun muistioon.
Oppilaskunta on järjestämässä toimintaa koulunsa puolesta. Jos sinulla on ajatuksia tai haluat olla yhteyksissä muihin vanhempiin, lähetä sähköpostia minulle ja käy allekirjoittamassa addressi.