Keski-Espoon koulun luokkien 7-9 lakkauttamista vastaan

Espoon kaupungin suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta on suunnittelemassa yläkoulun lakkauttamista Keski-Espoon koulusta. Me vanhemmat emme hyväksy hirvittävällä kiireellä tehtävää hölmöä päätöstä.

sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Kuinka tehdä oikaisuvaatimus

Muista kunnan viranomaisten paitsi valtuuston tekemistä päätöksistä voi tehdä oikeaisuvaatimuksen sekä tarkoituksenmukaisuus- että laillisuusperusteella. Valitus täytyy toimittaa ohjeen mukaan kirjallisena Espoon kaupungin kirjaamoon Siltakatu 11, Entressen kirjastoa vastapäätä. Valitus osoitetaan Espoon kaupingin suomenkieliselle varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnalle.

Malli kirjeestä alla

Vanhempi Oppilaan               OIKAISUVAATIMUS
Kotipolku 1 A 99
02xx0 ESPOO                 6.3.2010
Puh. 09 555-555-555

Espoon kaupunki
Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta

PÖYTÄKIRJA 3 / 2010, 5 / 5 §  / asia nro.  840 / 400 / 2010

Lautakunta on 18.2.2010 päättänyt lukuvuoden 2010-2011 oppilaspaikoista, 
koskien vuosiluokkia 7-10.

Asianumeron 5 §:n kohdalla lautakunta on poikennut Suomenkielisen opetustoimen
johtajan ehdotuksesta tehden muutosehdotuksen sekä valmistelukehotuksen, 
jonka mukaan Keski-Espoon yläkoulun oppilaat siirrettäisiin alueen muihin
yläkouluihin syksystä 2010 alkaen.

Vaadin tehdyn päätöksen hylkäämistä kokonaisuudessaan ja esitän lautakunnan
hyväksyvän Suomenkielisen opetustoimen johtajan esityksen sellaisenaan.

Tämän jälkeen esitetään perustelut, joiden mukaan päätös ei ole joko laillinen (esim. menettelytapaan liittyvä asia) tai tarkoituksenmukainen (eli ei järkevä). Näitä perusteluja ovat koko päätöksen kannalta mm.
  • Yhtenäisen peruskoulun romuttaminen, mikä on vastoin nykyäistä pedagogista suosituksia. Yhtenäinen peruskoulu on erityisen tärkeää torjumaan esim. oppimisvaikeuksista johtuvaa syrjäytymistä, koska oppilaan historia ei katkea 6-7 luokan nivelvaiheessa.
  • Mahdollisista säästöistä ei ole esitetty laskelmia, pikemminkin on syytä epäillä että vanhan koulurakennuksen muokkaaminen ympäristöksi päiväkotikelpoiseksi on taloudellisesti kannattamatonta verrattuna uuden päiväkodin rakentamiseen, mikäli sellaista tarvitaan.
  • Väestöennusteet antavat olettaa, että muutaman vuoden päästä kaikkia alueella olevia yläkoulupaikkoja tarvitaan.
  • Asian käsittely on vastoin hyviä kunnallisvaikuttamisen ja yhteistoimintamenettelyjä. On väärin, että oppilaat ja opettajat joutuvat lukemaan päätöksen lehdestä ilman että heitä on kuultu asiassa ollenkaan.
  • Kouluun on 2008 perustettu liikuntapainotteinen linja kuvataidepainotuksen lisäksi. Tämän luomiseen on käytetty resusseja, jotka menevät sitten täysin hukkaan.
  • Koulu on juuri palannut normaalijärjestykseen luovutettuaan tilojaan Kuitinmäen koulun oppilaiden väistökouluksi. Koulun kehittäminen ei voi olla kärsimättä näistä jatkuvista muutoksista. Tämä ei suinkaan korjaa ongelmia, vaan lisää niitä.
  • Perusteluna esitetty koulun huono maine ei vastaa koulun oppilaiden kuvaa omasta koulustaan.

Lisäksi siirtymäaikaan liittyviä perusteita ovat mm.
  • Nykyisille 7 ja 8-luokkalaisille pitkistä koulumatkoista tulevat ylimääräinen koulumatka-aika (jopa yli tunti päivässä) sekä kaupungille tulevat matkakustannukset.
  • Nykyisten 6-luokkalaisten oikeusturva on vaarantunut koska he ovat tehneet päätöksen missä yläkoulussa haluavat opiskella ennen kuin tästä päätöksestä on ollut mitään tietoa.
  • Jopa 10 vuoden aikana (ml. esikouluaika) muodostuneet ystäväsuhteet ja ryhmäytyminen kärsii, mikäli koululaiset sijoitetaan eri kouluihin.
  • Liikuntapainotuksen ja A2-kielen tarjoaminen hajasijoitetussa ympäristössä tuottaa suuren määrän ylimääräisiä kustannuksia.
Lisää perusteluja löytyy myös julkisuudessa käydystä keskustelusta. On hyvä kirjata oikaisuvaatimukseen ne kohdat, jotka itsestä tuntuvat erityisen vääriltä.

Lopuksi kirje päätetään allekirjoituksella (tärkeä).

Espoossa 8.3.2010

           Vanhempi Oppilaan

Kirje tulee toimittaa kirjaamoon perjantaihin 12.3.2010 mennessä (14 päivää pöytäkirjan esille tulosta 26.2.2010).

Tämä on yksi keino vaikuttaa asiaan, joka kannattaa käyttää. Mikäli alkupäinen päätös saadaan pyörrettyä, saadaan koko asian käsittely uudelleen alulle.

Q: Miksi tässä ei ole valmista mallia, johon voi lisätä oman nimensä?
A: Mikäli oikaisuvaatimukset ovat erilaisia, ne joudutaan käsittelemään kukin yksitellen. Jos oikaisuvaatimukset ovat keskenään identtisiä, voidaan ne niputtaa yhdellä keskustelulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti